יום שלישי, 18 בפברואר 2014

פשטידת קישואים טבעונית

אחד הדברים שקשה להיפטר מהם
במעבר מסתם בשלן
לבשלן מכובד
זו האבקה בטעם מרק עוף.


כשאתה מתחיל לבשל
אתה עושה מה שעשו בבית שלך,
ושם, אבקתמרקעוף היתה תבלין.

ה-תבלין.

ועמוק בלב אני לא מבין למה כולם שונאים אבקתמרקעוף.
אז נכון, זה לא הכי בריא
אבל גם רוטב סויה זה לא ברוקולי חלוט.

ובכל זאת
שטיפת המוח עבדה.
אסור אסור אסור אבקתמרקעוף.

אבל במקום האבקה נפער חור.
איך מתבלים כשרוצים טעם כזה
שהוא לא בדיוק טעם של תבלין?

ואז, אי שם באמצע שנות העשרים שלי
גיליתי שיש דבר כזה גרגירי כוסברה
והטעם שלהם לא הצליח להיחקק לי בזכרון.

ולכן מאז,
בכל פעם שאני צריך לתבל
והלב קורא: אבקתמרקעוף!
היד נשלחת לגרגירי הכוסברה*.

* לא במקרה של מרקים. שם שמים מלא סלרי במקום


כל אחד צריך מתכון לפשטידה פושטית. 5 דקות עבודה ומינימום מאמץ. זה מתכון קלאסי של פשטידת קישואים שעבר טיבעון באמצעים האהובים עליי – זרעי צ'יה ופשתן (ובלינק הזה אני מסביר למה זה פתרון מעולה).
טיפ חשוב!
לא להתעסק עם הפשטידה בתום האפייה עד שהיא מצטננת לטמפרטורת החדר.

רכיבים (ל-12 תבניות מאפינס אישיות או תבנית אחת עגולה בקוטר 26 אינץ'):
2 קישואים גדולים
1 בצל גדול
חצי כוס שיבולת שועל (אפשר בתצורת קוואקר)
חצי כוס קמח מלא (גם לבן או כוסמין יעבדו טוב)
רבע כוס שמן זית
חופן עלי כוסברה / פטרוזיליה / מנגולד (או כל עשב אחר שבא לכם, או בלי בכלל)
2 כפות גרגירי כוסברה טחונים (או כמון או כורכום או מה שבא לכם)
2 כפות זרעי צ'יה
2 כפות זרעי פשתן
מלח ופלפל שחור

אופן ההכנה:
1.      מחממים תנור ל-180 מעלות
2.      מגררים בפומפיה (או במעבד מזון) את הקישואים והבצל ומעבירים לקערה
3.      קוצצים דק את העשבים ושמים בקערה
4.      מוסיפים לקערה את הקמח, הקוואקר, התבלינים (צ'יה ופשתן אינם תבלינים!) ושמן הזית ומערבבים.
5.      טוחנים את זרעי הפשתן ושמים בקערה
6.      טוחנים את זרעי הצ'יה ומעבירים לקערה נפרדת. מוסיפים רבע כוס מים חמים לזרעים הטחונים ומערבבים היטב עד שהעיסה נהיית צמיגית. מוסיפים לקערה של תערובת הפשטידה ומערבבים היטב.
7.      מעבירים את התערובת לתבנית / תבניות המאפינס ואופים כשעה.
8.      מצננים היטב. לא לגעת בזה קודם לכן, אחרת זה יהיה אסון. רק אח"כ מחלצים מהתבנית.





יום שבת, 1 בפברואר 2014

עוגת שוקולד סלק

חלק א', שבו אלכלך על נכס צאן ברזל
מה הקטע עם עוגה כושית?
"ילדים מתים על עוגה כושית".
ובכן, גם אני הייתי ילד,
ותמיד שנאתי עוגה כושית.
לוקחים עוגה, שזה דבר טוב
לוקחים שוקולד, שזה דבר ממש טוב,
וביחד, השלם הוא סתם ספוג יבש ולא טעים.
ואפשר למצוא לזה שם שהוא לא גזעני?

חלק ב', שבו אדבר בשבחי הונאות
אנשים לא חייבים לדעת מה שמים להם באוכל.
כלומר, תשאלו אותם אם הם אלרגים למשהו,
או טבעונים,
או סתם שומרי כשרות,
ואל תגישו להם מנה שתהרוג אותם
או תפגע באמונה שלהם.
אבל זה שאנשים החליטו שהם לא אוהבים סלק.
נו.
קודם שיטעמו.

המתכון הזה נולד כשרציתי להכין עוגת שוקולד עם סלק, והתעקשתי לא לבשל את הסלק לפני האפיה. אבל בכל המתכונים שמצאתי היה סלק מבושל. אז לקחתי את המתכון לעוגת הגזר של לחם ארז (קלאסיקה!), ושיניתי ושיניתי ושיניתי. ואז יצאה העוגה הזו. ואח"כ הפכתי אותה לטבעונית.
היא מאד שוקולדית, ולחה ועסיסית. ואין לה בכלל טעם של סלק.
אלא אם כן תגידו למי שטועם אותה מראש שיש בה סלק, ואז הם יטענו שכן. אבל אין!


! אזהרת אתגר בסופר:
לטבעונים: זרעי צ'יה וזרעי פשתן (אני קניתי בשוק הכרמל. יש גם בחנויות הטבע. ובלינק הזה אני מסביר למה זה פתרון מעולה)

רכיבים:
2 סלקים בינוניים (250 גר') או אחד גדול
1 כוס קמח לבן
חצי שקית אבקת אפיה
חצי כוס סוכר חום
200 גר' שוקולד מריר
חופן חמוציות (לא חובה)
2 כפות זרעי צ'יה
2 כפות זרעי פשתן
שליש כוס שמן קוקוס (כשהוא נוזלי. אם הוא מוצק, אז 3 כפות גדושות)

ללא טבעונים:
3 ביצים (במקום זרעי הצ'יה והפשתן)
100 גר' חמאה (במקום שמן הקוקוס) 
*** שימו לב: השימוש בצ'יה במקום ביצים מחייב הרבה פחות שמן, ולכן בגרסא הלא-טבעונית יש כמות הרבה יותר גדולה של חמאה לעומת שמן הקוקוס בגרסא הטבעונית ***


אופן הכנה בגרסא הטבעונית:
1.  מחממים תנור ל-180 מעלות
2.  ממסים את השוקולד עם שמן קוקוס (על באן מארי או מיקרו או איך שבא לכם)  עד שהתערובת אחידה וחלקה
3.  מוסיפים קמח, סוכר ואבקת אפיה ומערבבים
4.  מגררים את הסלקים (חי, לא מבושל!) - כמה שיותר דק יותר טוב. אני עשיתי במעבד מזון, אבל אפשר גם בחורים הקטנים של הפומפיה
5.  מוסיפים את הסלק והחמוציות לתערובת ומערבבים היטב
6.  טוחנים שתי כפות צ'יה, מעבירים לקערית נפרדת, שופכים 8 כפות מים חמים ומערבבים עד שהעיסה נהיית צמיגית, ואז מעבירים אותה לקערה עם יתר הרכיבים.
7.  טוחנים 2 כפות פשתן, שופכים לקערת העיסה ומערבבים הכל היטב
8.  שופכים לתבנית (אני עשיתי בתבנית עגולה 24 אינץ'. אפשר גם לחלק את התערובת לתבניות מאפינס מסיליקון)
9.  מנמיכים את התנור ל-160 מעלות ואופים 40 דקות.


אופן הכנה בגרסא הלא-טבעונית:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות
2.  ממסים את השוקולד עם חמאה (על באן מארי או מיקרו או איך שבא לכם)  עד שהתערובת אחידה וחלקה
3.  מקציפים 3 ביצים (אין צורך להפריד) עם הסוכר
4.  מערבבים את השוקולד המומס עם הביצים ומקפלים לתערובת אחת
5.  מוסיפים כוס קמח ואבקת אפיה ומערבבים
6.  מגררים את הסלקים (חי, לא מבושל!) - כמה שיותר דק יותר טוב. אני עשיתי במעבד מזון, אבל אפשר גם בחורים הקטנים של הפומפיה
7.  מוסיפים את הסלק והחמוציות לתערובת ומערבבים היטב
8.  שופכים לתבנית (אני עשיתי בתבנית עגולה 24 אינץ'. אפשר גם לחלק את התערובת לתבניות מאפינס מסיליקון)
9.  מנמיכים את התנור ל-160 מעלות ואופים 40 דקות.